Lingewaards gezicht in landelijke campagne

Jij bent belangrijk!

Dankzij het snelle handelen van Leo's vrouw en de snelle reanimatie van de burgerhulpverleners samen met de brandweer, kan Leo zijn verhaal doen. Ook leren reanimeren? Meld je aan voor een cursus

Ieder jaar op 16 oktober vindt World Restart A Heart Day plaats. Op deze dag staat de hele wereld stil bij het belang van reanimatie door omstanders bij een circulatiestilstand.

Omstanders maken namelijk het verschil. Bij een reanimatie zijn de eerste zes minuten van levensbelang. Als een omstander snel start met reanimeren, vergroot dit de overlevingskans van het slachtoffer.

#CPRSavedMyLife
World Restart A Heart Day staat dit jaar in het teken van de overlevers. Hun verhalen benadrukken nogmaals hoe veel omstanders en burgerhulpverleners kunnen betekenen en dat ze ook écht het verschil maken. Onder de hashtag #CPRSavedMyLife vind je al hun verhalen 

Lingewaards gezicht
In de Nederlandse campagne staat de Lingewaardse Leo centraal. Hij is in 2010 gereanimeerd en maakt het gelukkig goed.

Leo vertelt: "Mijn naam is Leo de Kromme en ik ben 80 jaar. 11 jaar geleden kreeg ik een hartstilstand. Het was op een warme zaterdagavond. Mijn vrouw belde 112 en vervolgens arriveerden binnen enkele minuten burgerhulpverleners en de brandweer. Zij startten met reanimeren en gebruikten een AED. Iets later arriveerden ook twee ambulances. Ik heb begrepen dat zij meer dan een uur reanimeerden, maar ik overleefde het. In het ziekenhuis werd een ICD geïnstalleerd. Regelmatig moet ik naar het ziekenhuis voor een check-up. Eén van mijn redders is een instructeur Basic Life Support en de jaren daarna heb ik ook reanimatielessen gevolgd. Ik voel me nu goed en wil graag mijn kleinkinderen zien opgroeien."