Een oproep: waar laat je de AED?

Nb: de oproep in deze foto is niet van een echte reanimatie. Deze melding was een testmelding

Regelmatig ontstaat na een reanimatie verwarring over waar de AED naartoe moet na een oproep van HartslagNu. Moet hij terug naar het postadres van de stichting? Neem je hem mee naar huis? Zet je hem terug? Het dringende verzoek is om na een oproep de AED die jij hebt opgehaald terug te brengen naar de locatie waar de AED is  opgehaald. Ook als de AED gebruikt is, plaats je de AED terug in de kast.

AED controle door vrijwilligers 

Op het moment dat een oproep wordt verstuurd, krijgen wij een melding dat onze AED’s worden opgeroepen en welke dat zijn. We weten dus precies waar de AED’s worden opgehaald. Na de reanimatie gaan onze vrijwilligers op pad om de opgeroepen AED’s te controleren en gebruiksklaar te maken indien nodig. Daarom willen we echt vragen géén andere AED dan de AED uit het oproepbericht op te halen. Wij weten dan niet dat deze AED is ingezet, wat mogelijk betekent dat deze AED niet gebruiksklaar is voor een volgende reanimatie. Per ongeluk tóch een andere AED opgehaald? Stuur ons dan zo snel mogelijk een mailtje zodat wij de AED alsnog kunnen controleren.

AED wordt dezelfde dag weer opgeroepen

Het terugbrengen van de AED is belangrijk. Diezelfde AED kan binnen enkele minuten opnieuw worden opgeroepen voor een volgende reanimatie. Als de opgeroepen AED’s dan niet hangen waar ze horen, kan dit onbedoeld een gevaarlijke situatie opleveren.

Opvragen hartfilmpje door ziekenhuis

Het hartfilmpje dat de AED tijdens de reanimatie maakt, kan cruciaal zijn voor de diagnose en behandeling van het slachtoffer. Het ziekenhuis vraagt dit filmpje  ook regelmatig bij ons op. Je helpt het slachtoffer en de behandelend artsen enorm als wij de AED direct kunnen uitlezen, zonder hem te hoeven zoeken.

Dus ga je op een oproep af en krijg je de vraag een AED mee te nemen? Haal dan die AED op en zet hem na afloop direct terug op de plek waar je hem gehaald hebt. Bedankt!