Herkenbaarheid van burgerhulpverlener

Tijdens één van de periodieke overleggen met Veiligheids-en Gezondheids Regio Gelderland-midden (VGGM) kwam ter sprake dat de professionele hulpverlening het lastig vindt als de burgerhulpverleners tijdens een reanimatie niet herkenbaar zijn.  VGGM is o.a. verantwoordelijk voor de meldkamer en de ambulancedienst.

Gezien dit belangrijke signaal is er binnen het bestuur besproken op welke wijze hieraan invulling gegeven kan worden. Mede met de hulp van sponsor MGZ Bemmel-Haalderen is de Stichting in staat geweest herkenbare veiligheidshesjes aan te schaffen. Tijdens het jubileum is het eerst exemplaar hiervan getoond.

Thans kunnen we melden dat alle AED’s die openbaar binnen de gemeente Lingewaard en de gemeente Overbetuwe hangen voorzien zijn van een tweetal hesjes. In de praktijk zien wij dat, na een AED alert van HartslagNU, burgerhulpverleners met 3 – 4 AED’s bij het slachtoffer aankomen. Dit betekent dat de burgerhulpverleners goed herkenbaar zijn. Vriendelijk verzoek om deze veiligheidshesjes na gebruik weer bij de AED stoppen. Deze hesjes zijn vrij duur en het zou zonde zijn als we een aantal kwijtraken.