HARTSLAGNU

Het alarmeringssysteem dat wordt gebruikt om burgerhulpverleners te alarmeren heet HartslagNu. HartslagNu is van de sector Ambulancezorg zelf en wordt beheerd door de Stichting Hartslag voor Nederland.
HartslagNu is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg. Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances op weg gestuurd, maar wordt ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via een sms of via de speciale HartslagNu app.

Stichting Hartslag voor Nederland
HartslagNu is ontwikkeld in opdracht van de Stichting Hartslag voor Nederland, een samenwerkingsverband van regionale ambulancediensten ter bevordering en facilitering van burgerhulpverleners aan slachtoffers van een acute circulatiestilstand. Onder het motto "Van elkaar, met elkaar en voor elkaar" streeft de stichting naar één platform voor heel Nederland waarbij in elke ambulanceregio gelijk wordt gehandeld.

Bron: http://hartslagnu.nl

DE STICHTING EN HARTSLAGNU

Mede door het overleg tussen de Stichting en  VGGM is er in 2009 versneld een burgerhulpverlenerssysteem in de markt gezet. In Gelderland was dat destijds AED-Alert van Vivon. In 2012 is dit systeem opgegaan in HartslagNU.

Vrijwilligers die bij de Stichting een beginnerscursus of een bijscholing hebben gevolgd en die zich willen aanmelden bij HartslagNU kunnen dit kenbaar maken tijdens de opleiding. Door het invullen van het registratieformulier én het zetten van de handtekening geeft men daarmee de Stichting toestemming om voor registratie zorg te dragen.

Recentelijk is er door HartslagNU een kaart van Nederland,  met daarop het percentage burgerhulpverleners voor reanimatie en AED per provincie, gepubliceerd. Gelderland scoorde daarbij niet heel hoog. Verdiep je je wat meer in de cijfers dan blijkt het dat de burgerhulpverleners uit de gemeente Lingewaard en de gemeente Overbetuwe grotendeels Gelderland vertegenwoordigen. Dit is natuurlijk een mooi succes, maar het kan altijd nog veel beter.

Cijfers Februari 2018

  

Bron: HartslagNU

Voor een grotere weergave klik op de foto